3 milyar ışık yılı ötede ‘fosil galaksi’ keşfedildi

İtalyan bilim adamları 3 milyar ışık yılı olan ve 7 milyar yıldır neredeyse değişmeyen bir galaksi keşfettiler. Çocukların J0842+0059 adı verilen bu yapı, astronomi dünyasında “fosil galaksi” olarak bilinen nadir örneklerden biridir.
Fosil galaksileri, evrenin ilk aşamalarında yıldızları hızlı bir şekilde oluşturan göksel cisimler olarak tanımlanır, ancak daha sonra izole kalan diğer galaksilerle kalır. Bu özellikler sayesinde, evrenin oluşumu hakkında önemli bilgiler sunarlar.
İki Aşamalı Eğitim Süreci
Bilim adamlarına göre, dev galaksiler genellikle iki aşamada meydana gelir. İlk aşamada, yıldızlar çok hızlı bir şekilde doğar ve galaksi çok yoğun ve küçük bir yapı haline gelir. İkinci aşamada, birleşme çevredeki galaksilerle başlar ve yapı büyüyor. Bununla birlikte, fosil galaksiler bu ikinci aşamayı neredeyse hiç deneyimlemektedir.
J0842+0059 çocukları evrenin gençlerinde eğitildi ve bu nedenle herhangi bir birleşme yaşamamışlardır. Galaksinin yıldızlarının yüzde 99,5’inin çok erken bir dönemde meydana geldiği araştırmacılar.
Yıldızlarla dolu bir yıldız
Bu galaksiler güneşe benzer milyarlarca yıldız içerir. Ancak, yeni yıldızın oluşumu neredeyse tamamen durdurulur. Meşgul yapıları nedeniyle, bu galaksilerdeki bizimkine benzer birden fazla sistem bulmak zor olabilir.
Araştırmanın liderlerinden biri. Chiara Spinello, bu galaksilerin evrende “bir milyonda milyonlarca” olduğunu tahmin ediyor. J0842+0059 çocuklarının ilk izlerine 2018 yılında Şili’deki VLT teleskopu ile ulaşıldı. Arizona’daki büyük bir binoküler teleskop ile yapılan yüksek çözünürlüklü gözlemler sayesinde kesin tanım mümkün oldu.
Yeni teleskoplar yeni fosilleri ortaya çıkaracak
2023 yılında Avrupa Uzay Ajansı tarafından başlatılan Öklid teleskopu, madde ve karanlık enerji hakkında bilgi toplayacak ve fosil galaksileri tespit etmeyi kolaylaştıracak. Bilim adamları bu teleskopla fosil galaksilerin bulunabileceğini düşünüyor.
Oxford Üniversitesi Profesörü. Michele Cappellari, “Bu galaksilerin evrenin ilk aşamalarında neler olduğunu anlamak için paha biçilmez kaynaklar olduğunu söylüyor.