Asya piyasalarında Trump krizi: Endeksler sert düştü

Haftanın ilk günü, Şangay’dan Tokyo’ya, Sidney’den Hong Kong’a kadar Asya’nın ana pazar endeksleri kaydedildi.
Asya ekonomileri, küresel ticarette önemli bir üretim merkezi olduğu için yeni oranlardan doğrudan etkilenmektedir. Aynı zamanda, küresel bir ticari savaşın dünya ekonomisinin lokomotifi olan Amerika Birleşik Devletleri’nde durgunluğa neden olabileceği endişesi, bölgeyi baskı altında tutuyor.
Günün ortasında, Japonya Endeksinde Nikkei 225 yüzde 6, ASX 200 Avustralya yüzde 4 endeksi, KOSPI’nin KOSPI endeksi yüzde 4,7 oranında değer kaybetti.
Cuma tatilleri nedeniyle kapalı olan Çin’in ana ülkesi, Hong Kong ve Tayvan’ın azalması, yeni fiyatları ile bu pazarların kayıplarını diğer pazarlarda derinleştirdi. Şangay endeksi yüzde 6 azaldı ve Hang Seng ve Tayvan endeksi yüzde 10’dan fazla azaldı.
“Oranlar enflasyon beklentilerini tetikler”
“Oranlar enflasyon beklentilerini ve olası durgunluğu tetikliyor, Londra Borsası grubu FTSE Russell tarafından Jul Julia Lee değerlendirildi.
Önümüzdeki 12 aylık durgunluk içinde Amerika Birleşik Devletleri olan Goldman Sachs Yatırım Bankası, yüzde 35’ten yüzde 45’e kadar durgunluk olasılığını yaşayabilir. JPMorgan küresel ölçekte durgunluk olasılığını yüzde 60 olarak tahmin ediyor.
Amerikan ekonomisinde olası bir yavaşlama, Asya’dan gelen ihracatı ciddi şekilde etkileyecektir. Çünkü Amerika Birleşik Devletleri bölge ülkeleri için en büyük pazarlardan biridir.
“Asya, Asya, Amerika Birleşik Devletleri’ndeki tarife artışlarının en zor etkilerini hissediyor. Yeni ve daha yüksek gümrük oranları kalıcı hale geliyor. Bu, özellikle küçük ve dış ekonomiler için hem kısa ve uzun vadeli ekonomiler için olumsuz sonuçlar doğurabilir”.
Çin’in Cuma günü geri dönüş kararının ardından, küresel pazarlarda sert satışlar derinleşti. Amerika Birleşik Devletleri’nde, S&P 500 endeksi yaklaşık yüzde 6 azaldı ve 2020’den bu yana en kötü haftalık performansı kaydetti. Birleşik Krallık’ta FTSE 100 endeksi yüzde 5 azaldı ve son beş yılın en zor günlük kaybına maruz kalırken, Almanya ve Fransa’daki hisse değişimlerinde benzer oranlar gözlemlendi.
Julia Lee, pazarların önümüzdeki birkaç gün içinde baskı altında olabileceğini söyledi: “ABD geleceğinin sürekli düşüşleri olan Wall Street, bu gece zor bir oturum olabileceğini gösteriyor”.
Trump’ın tüm ülkeleri kapsayan ithalat üzerine yeni vergilerin duyurulmasının ardından, tüm dünyadaki hisse borsaları trilyonlarca dolar kaybetti. Çin, Avrupa Birliği ve Vietnam gibi önemli ticari ortaklar, bu artışlardan doğrudan etkilenen ülkeler arasındadır.