Cumhurbaşkanı Erdoğan: Bundan İsrail de sorumlu tutulmalı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi 29. Taraflar Konferansı Dünya Liderleri İklim Zirvesi’nde katılımcılara seslendi.
NÜKLEER ENERJİDE 20 BİN MEGWAT HEDEFİ
Türkiye’nin yenilenebilir enerji konusunda attığı adımlar ve hazırlıklar hakkında bilgi veren Erdoğan, şu açıklamalarda bulundu:
“2053 yılına kadar net sıfır emisyon ve yeşil kalkınma vizyonumuz doğrultusunda kilit sektörlerimizi dönüştürüyoruz. Yeşil finans stratejisini uygulama ve ulusal bir yeşil sınıflandırma oluşturma çabalarımız devam ediyor. Çok yakında emisyon ticaret sistemini de içeren iklim kanunumuzu Parlamentomuza sunacağız. COP29 öncesinde iki yıllık şeffaflık raporumuzu ve uzun vadeli iklim stratejimizi Sekretarya’ya sunduk. İklim değişikliğiyle mücadele ve uyum konusunda 2024-2030 yıllarını kapsayan stratejik eylem planlarımızı hayata geçirdik. Toplam yenilenebilir enerji kurulu payımızı %59’a çıkardık. Bu oranla Avrupa’da 5’inci, dünyada ise 11’inci sıradayız. 2053 yılına kadar net sıfır emisyona ulaşmak için en önemli önceliklerimiz yenilenebilir enerji, enerji verimliliği ve nükleer enerjidir. Bugün 31 bin megavat olan rüzgâr ve güneş enerjisi kurulu gücümüzü 2035’te 120 bin megavat’a çıkaracağız. Nükleer enerjide ise 2050’de 20 bin megavat kapasiteye ulaşmayı hedefliyoruz. Enerji verimliliği Ulusal Eylem Planı’mızla 2024-2030 yıllarını kapsayan emisyonlarda 100 milyon ton karbondioksit eşdeğeri azalma bekliyoruz. Milli elektrikli otomobilimiz TOGG’u yaygınlaştırmaya devam ediyoruz.
“5,9 MİLYON TON SERA GAZI EMİSYONUNU ENGELLEDİK”
Eşim Emine Erdoğan’ın himayelerinde başlatılan ve dünya çapında yürütülen Sıfır Atık Projesi, iklim değişikliğiyle mücadelemize güç katıyor. Bu sayede projenin başlangıcından bu yana 5,9 milyon ton sera gazı emisyonunun önüne geçtik. Su kaynaklarımızın verimli kullanılması için su verimliliği mitingi ilan ettik. Ulusal Ağaçlandırma Günü vesilesiyle milyonlarca fidan dikiyoruz. Elbette tüm bu çabaların ekonomik maliyeti çok yüksek. Bu zirvede küresel mücadelemizi daha etkin hale getirmek için gelişmekte olan ülkelerin ihtiyaçlarını karşılayan bir iklim finansmanı hedefinin belirleneceğine inanıyorum.
“İSRAİL SORUMLU OLMALI”
Gelecek nesiller için adil, sürdürülebilir ve doğa dostu bir dünya inşa etmek amacıyla 79. Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nda Gelecek Sözleşmesi’ni kabul ettik. Bugün biz gelecek nesillere adil bir dünya bırakmaktan bahsederken, İsrail’in Filistin ve Lübnan’a yönelik hukuk dışı, ahlaksız ve vicdansız saldırıları devam ediyor. Ne yazık ki mevcut hükümet çocuklar, kadınlar ve yaşlılar da dahil olmak üzere insanları katletmeye ve büyük çevre tahribatına neden olmaya devam ediyor. İsrail saldırıları nedeniyle toprağa ve yer altı sularına yayılan kimyasallar, Gazzeli çocukların geleceğine şimdiden gölge düşürdü. Bu ağır çevre ve insani felakete neden olanların uluslararası mahkemelerde hesap vermesi gerektiğine inanıyoruz. 2026 yılında 31. Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Tarafları Konferansına ev sahipliği yapmaya adaylığımızı açıkladık. “Adaylığımızı destekleyen ülkelere teşekkür ediyoruz.”