Küresel piyasalar haftaya alıcılarla başladı

Küresel piyasalarda, ABD’de açıklanan makroekonomik veriler ve bilançolardaki iyileşme döneminin sinyalleri yatırımcıların ilgi odağı olmayı sürdürürken, İsrail’in İran’a yönelik hava saldırısının korkulduğu kadar ciddi olmaması, döviz kurunu azalttı. Küresel piyasalarda risk algısı. pazarlar.
ABD’de çoğunlukla beklenenden yüksek olan kurumsal kârlılık, ekonomik aktivitenin canlı kalmaya devam ettiğini gösterirken, bu aynı zamanda enflasyonun ABD Merkez Bankası’nın (Fed) belirlediği seviyeye ulaşmasının biraz zaman alabileceği olasılığını da ortaya koyuyor.
Analistler, ülkede açıklanacak makroekonomik verilerin yakından takip edileceğini kaydederek, Fed’in genişleme hızının önümüzdeki dönemde güçlü ekonomik aktiviteden etkilenebileceğini belirtti.
Cuma günü açıklanan verilere göre ABD’de sanayi üretimine ilişkin bilgiler açısından önemli olan dayanıklı mal siparişlerinin hacmi Eylül ayında %0,8 düştü.
Michigan Üniversitesi tarafından ölçülen ülkenin tüketici güven endeksi Ekim ayında 70,5’e yukarı yönlü revize edildi. Ekim’de tüketicilerin kısa vadeli enflasyon beklentileri değişmeyerek %2,7’de kalırken, uzun vadeli enflasyon beklentileri %3,1’den %3’e geriledi.
Kurumsal cephede, ABD bölgesel bankası New York Community Bank’ın hisseleri, ticari gayrimenkul kredilerinden bilanço zararı bildirmesinin ardından yüzde 8’den fazla düştü.
Bankanın zayıf bilançosu diğer finans sektörü şirketlerinin hisseleri üzerinde de baskı yarattı: Goldman Sachs hisseleri %2,3, Morgan Stanley hisseleri yaklaşık %2, Bank of America hisseleri %1,8, Wells Fargo hisseleri %1, 0,4 ve JPMorgan hisseleri %0,4 düştü. Chase hisseleri %1,2 düştü.
Analistler, bu hafta açıklanan istihdam ve büyüme verilerinden gelecek sinyallerin Fed’in önümüzdeki dönemde alacağı tedbirler için belirleyici olabileceğini belirterek, bu verilerin krizin gidişatı hakkında daha fazla bilgi vermesi gerektiğini söyledi. ABD ekonomisi.
Para piyasalarında fiyatlar, Fed’in gelecek ay 25 baz puanlık faiz indirimine gideceğine dair kesin kabul görmeye devam ederken, Aralık ayındaki faiz indirimine ilişkin fiyatlar düşüşe rağmen güçlü kalmayı sürdürüyor. Bankanın Aralık ayında faiz indirimine gideceği yönündeki tahminler %72 olarak belirtiliyor.
Bu gelişmelerin ardından Cuma günü ABD 10 yıllık tahvil faizi 4 baz puan düşerek günü 4,25 seviyesinde tamamladı ve şu anda %4,27 seviyesinde bulunuyor. Dolar endeksi Cuma günü yüzde 0,2 yükseldikten sonra günü 104,3 puanla açtı.
Analistler, Fed’in faiz oranlarını 50 baz puan indirmesinin ardından 10 yıllık ABD Hazine tahvili faizlerinin artarak %4,28’e yükseldiğini, bu hamlenin iyileşen ekonomik veriler ve Banka’nın faiz artırımına ilişkin beklentilerden kaynaklandığına dikkat çekti. gelecekteki faiz indirimlerinde daha agresif olmamalarını söyledi.
Ons altının fiyatı Cuma günü yüzde 0,4 artışla 2.747,7 dolardan günü tamamlarken, şu anda önceki kapanışa göre yüzde 0,4 düşüşle 2.736 dolardan satış yapıyor.
Brent petrolünün varil fiyatı, İsrail’in İran’a yönelik hava saldırısının petrol tesislerini vurmamasının ardından Cuma günkü kapanışa göre %4,4 daha düşük olan 72,3 seviyesinde işlem görüyor.
Cuma günü New York Borsası’nda Dow Jones endeksi yüzde 0,61 kayıp yaşarken, Nasdaq endeksi yüzde 0,56 değer kazandı. S&P 500 endeksinde yatay bir trend gözlendi. ABD’de endeks vadeli kontratları haftaya olumlu başladı.
Cuma günü Avrupa borsalarında karışık bir görünüm hakim oldu.
Avrupa Merkez Bankası (ECB) Başkanı Christine Lagarde, Washington’da düzenlenen Uluslararası Mali ve Parasal Komite (IMFC) toplantısında yaptığı konuşmada, Avro Bölgesi’nde enflasyonun önümüzdeki yıl ECB’nin yüzde 2’si hedefine ulaşma yolunda ilerlediğini belirterek, ücret baskılarının da arttığının altını çizdi
Öte yandan Avrupa Merkez Bankası’nın tüketici beklentileri anketine göre Avro Bölgesi’nde tüketicilerin 12 aylık ortalama enflasyon beklentisi yüzde 2,7’den yüzde 2,4’e düştü. Bu oran Eylül 2021’den bu yana gözlemlenen en düşük oran oldu.
Tüketicilerin gelecek 3 yıllık enflasyon beklentisi ise yüzde 2,3’ten yüzde 2,1’e düştü.
Öte yandan Almanya’da geçen ay 85,4 puan olan Ifo iş güveni endeksi Ekim ayında 86,5 puana yükselerek dört aydır devam eden düşüşünü sonlandırdı.
Avro Bölgesi’nde bankalar başta olmak üzere finansal kuruluşların işletmelere kullandırdığı krediler Eylül ayında %1,1 artarak Temmuz 2023’ten bu yana en yüksek oranı yakaladı.
Öte yandan uluslararası derecelendirme kuruluşu Moody’s, Fransa’nın notunu Aa2 olarak doğrulayarak görünümünü durağandan negatife çevirdi.
Kurumsal açıdan bakıldığında, Alman otomobil üreticisi Mercedes-Benz’in hisseleri, şirketin kârının Çin’deki zayıf lüks otomobil satışları nedeniyle üçüncü çeyrekte düşmesinin ardından %1 düştü.
ECB’nin Aralık ayı toplantısında faiz oranlarını 25 baz puan indirmesi kesin görünse de para piyasası fiyatlarına göre 50 baz puanlık bir indirim ihtimali de öngörülüyor.
Cuma günü yaşanan bu gelişmelerle Fransa’da CAC 40 endeksi yüzde 0,40, İngiltere’de FTSE 100 endeksi yüzde 0,25, İtalya’da FTSE MIB 30 endeksi yüzde 0,22 ve Almanya’da DAX 40 endeksi yüzde 0,11 oranında değer kaybetti. . Avrupa’da endeks vadeli işlem sözleşmeleri haftaya karışık bir performansla başladı.
Asya yakasında ise Japonya’daki seçimlerin ardından haftanın ilk iş gününde olumlu bir seyir gözleniyor.
Japonya’da yen, Liberal Demokrat Parti (LDP) ve koalisyon ortağı Komeito’nun parlamentoda çoğunluğu elde edememesi ve siyasi belirsizliğin merkez bankası faiz oranlarını etkileyebileceği yönündeki endişeleri vurgulamasının ardından dolar karşısında üç ayın en düşük seviyelerine geriledi. . gezi politikası.
Ülkenin ihracata dayalı ekonomisini destekleyen zayıf yen, ihracatçı firmaların hisselerine olumlu yansıdı.
Japon yeninin dolara karşı zayıflığı nedeniyle Japonya’da faiz oranları ABD ve diğer büyük ekonomilere göre oldukça düşük kalıyor. Analistler, bu durumun yakın gelecekte önemli ölçüde değişmesinin muhtemel olmadığını ve Japonya Merkez Bankası’nın Perşembe günü sona erecek toplantısında politika faiz oranını sabit tutmasının beklendiğini söyledi.
Bu gelişmelerle dolar/yen paritesi yüzde 0,5 artışla 153,7 seviyesinde işlem görüyor.
Bölgede açıklanan verilere göre Çin’de sanayi kârları Eylül ayında yüzde 3,5 düştü.
Öte yandan Çin Halk Bankası (PBoC), piyasaya daha fazla likidite sağlamak ve bankacılık sistemine kredi akışını desteklemek için yeni bir kredi olanağı başlattı.
Banka yaptığı açıklamada, bankacılık sisteminde makul miktarda likidite sağlamak ve merkez bankasının politika araçlarını daha da zenginleştirmek amacıyla açık piyasada doğrudan ters repo işlemleri olanağını devreye soktuğunu söyledi.
Bu gelişmelerle kapanışa yakın Nikkei 225 endeksi yüzde 2,1, Güney Kore’de Kospi endeksi yüzde 1, Çin’de Şangay bileşik endeksi yüzde 0,3 ve Hong Kong Hang Seng Endeksi yüzde 0,1 oranında değer kazandı.
Ülkede cuma günü olumlu bir seyir izleyen İstanbul Menkul Kıymetler Borsası’nın BIST 100 endeksi, önceki kapanışa göre yüzde 0,40 artışla günü 8.908,47 puandan kapattı.
Cuma gününü yüzde 0,2 artışla 34,3063’ten kapatan dolar/TL, bugün bankalararası piyasada bir önceki kapanışın hemen altında 34,2970 seviyesinde işlem görüyor.
Analistler, İstanbul Menkul Kıymetler Borsası’nın bugün yani 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı saat 12.40’a kadar açık kalacağını, ardından bir buçuk gün tatile çıkacağını bildirdi.
Bugün ülkede veri gündeminin sakin geçeceğini ve ABD’de ekim ayı Dallas Fed İmalat Sanayi Endeksi’nin yurt dışında da takip edileceğini belirten analistler, teknik olarak BIST 100 endeksinde 9.000 ve 9.100 seviyelerinin direnç, 8.800 ve 8.800 seviyelerinin ise teknik olarak takip edildiğini kaydetti. 8.700 puan destektir.