Güncel Haberler

Son haberler… Bakan Şimşek’ten maaş artışına ilişkin açıklama: Asgari ücret muhtemelen enflasyonun üzerinde olacak

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, “Vatandaşlarımız rahat olsun. Birçok alanda enflasyonda gözle görülür bir yavaşlama başladı.” dedi.

Şimşek, Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın 2025 yılı bütçesini TBMM Genel Kurulu’na sundu.

2023 yılının ikinci yarısından itibaren uygulamaya konulan orta vadeli program sayesinde önemli kazanımlar elde edildiğini belirten Şimşek, esas olarak makrofinansal istikrarı güçlendirdiklerini söyledi. Ekonomide dengelenmeyi ve şoklara karşı daha fazla direnç sağladıklarını belirten Şimşek, cari açığın milli gelire oranının yüzde 5,5’ten yüzde 1’in altına düşmesinin önemli olduğunu söyledi.

Bakan Şimşek, rezervlerin artırılmasıyla rezervlerdeki düşük seviyenin artık endişe kaynağı olmaktan çıktığını, bunun “carry trade ile sağlanacağı” yönündeki iddiaların doğru olmadığını, artışın üçte ikisinden fazlasının 2019’da gerçekleştiğini vurguladı. Türkiye’deki erişilebilir ve uzun vadeli dış kaynaklar ve portföy tercihlerinden kaynaklanmaktadır.

Ülke risk priminin son bir buçuk yılda 450 baz puandan fazla düştüğünü, aynı dönemde gelişmekte olan ülkelerdeki risk primindeki düşüşün ise bu değerin onda birine eşit olduğunu vurgulayan Şimşek, şunları kaydetti: “Program yoksa, program başarıyla uygulanmıyorsa ülkenin risk primi benzer ülkelerden nasıl farklı olabilir?” diye sordu. “Aynı dönemde neden 10 kattan fazla düştüğünü kendimize sormalıyız” dedi.

Türkiye’nin dış kaynak maliyetlerinin yüzde 30 oranında azaldığını belirten Şimşek, reel sektörün ve bankaların finansmana çok daha uygun şartlarda erişebildiğini vurguladı. Türk lirasına güven kazandıklarını anlatan Şimşek, program öncesinde Türk lirasının toplam mevduatta yüzde 36’ya düşen payının yüzde 57’yi aştığını söyledi.

“KKM hesaplarında 2024 YILINDA DEVAM EDEN BİR ZARAR YOK”

Döviz korumalı mevduata (KKM) yönelik eleştirilere yanıt veren Hazine ve Maliye Bakanı Şimşek, şunları söyledi: “KKM 68 haftadır sürekli düşüşteydi. KKM hissesi geçen yıl 3,4 trilyon lira ile zirvedeydi ve bugüne kadar düşüş yaşadı. 2024’e kadar 1.200 milyar liranın altında” Ortalama mevduat faizi Yüzde 54,6 ama kurdaki artış bunun yarısı bile değil, yani 2024’te devam eden KKM hesaplarında herhangi bir kayıp olmayacak. dedi.

Programın unsurlarından birinin de güçlü mali disiplini yeniden tesis etmek olduğunu belirten Şimşek, depremin getirdiği harcamalara rağmen bütçe açığını kontrol altında tuttuklarını ve azaltmaya başladıklarını söyledi.

Programın hedeflerine değinen Şimşek, dünyanın 3 ana derecelendirme kuruluşu tarafından bu yıl notunu 2 seviye artıran dünyadaki tek ülkenin Türkiye olduğunun altını çizdi.

Programın uygulanması sırasında küresel ekonomideki gelişmeleri yakından takip ettiklerini kaydeden Şimşek, şunları söyledi: “Programın başlangıcında küresel koşullar zordu. Çünkü geçen yıl küresel faizler yüksekti. Ticaret ortaklarımızda büyüme oldukça düşük oldu. Ancak 2025’te küresel koşullar program için çok daha elverişli hale geldi.” 2025 yılında ticaret ortaklarımızın büyüme performansının iyileşmesi beklenirken, gelişmiş ve gelişmekte olan ülke merkez bankaları da harekete geçti. Bu yıl faiz indirimine giden Türkiye, önümüzdeki dönemde de faiz indirimine devam edecek, bu da küresel finansal koşulların iyileşeceği anlamına geliyor. “Emtia fiyatlarının düşük kalması bekleniyor. Bunların hepsi program açısından olumlu.” değerlendirmesini yaptı.

“Enflasyonu kalıcı olarak düşürmek için gerekli zemini oluşturduk”

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan liderliğindeki AK Parti hükümetlerinin her zaman daha müreffeh bir Türkiye inşa etme hedefiyle çalıştıklarını anlatan Şimşek, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Makroekonomik dengesizlikleri gidermeye yönelik uyguladığımız politikalarla 2024 yılında yurt içi talep yavaşladı ve ekonomide yeniden dengelenme başladı. Ancak kısa vadede enflasyondaki düşüş süreci yavaşladı. Bu geçicidir. Ekonominin gerilemesi nedeniyle sanayi üretimindeki sınırlı daralmaya bakarak ekonominin genel performansı hakkında yorum yapmak yetersiz olur.” Geriye kalan yaklaşık %79 ise büyümeye devam ediyor. Olumlu yurt içi mali koşullar ve reel sektöre olan güven artacaktır. Enflasyondaki düşüşle birlikte oluşacak küresel koşullar, önümüzdeki yıl daha olumlu olacak küresel koşullarla birlikte ekonomik aktiviteyi olumlu etkileyecektir. Etki yaratmasını bekliyoruz.”

Uygulanan politikalar sayesinde enflasyonun bu yılın mayıs ayındaki maksimum seviyesine göre 28 puan gerilediğini vurgulayan Şimşek, şöyle konuştu:

“Enflasyonu düşürücü politikalara geç tepki veren ve fiyatları geriye dönük olan hizmetlerde enflasyon yüksek olmaya devam ediyor. Vatandaşlarımıza hayırlı olsun. Gıdadan dayanıklı tüketim mallarına, eğitimden ulaşıma kadar pek çok sektörde gözle görülür bir enflasyon yavaşlaması başladı. Enflasyonun kalıcı olarak düşürülmesi için gerekli zemini oluşturduk. Enflasyon 2025’te de 4 temel faktörden dolayı düşmeye devam edecek: Birincisi, gecikmeli etki. Para politikasının bütçe açığı daha belirgin hale gelecektir. Üçüncüsü, enflasyon hedefi doğrultusunda bütçe imkanları çerçevesinde bazı yönetilen ve doğrudan fiyatları belirleyeceğiz. Son olarak gıda, konut ve enerji gibi kilit sektörlerde arzı artıracak proje ve reformları hızlandıracağız.”

“VERGİ ADALETİNİ GÜÇLENDİRMEYİ HEDEFLİYORUZ”

Hazine ve Maliye Bakanı Şimşek, 56 milyar dolar civarındaki cari açığın bugün 8 milyar dolar civarına düştüğünü, cari açıktaki azalmanın kalıcı olması için yapısal reformlara hız verilmesi gerektiğini söyledi.

Kamuda harcama disiplinini sağlamaya yönelik tedbirler aldığını belirten Şimşek, şöyle konuştu: “Kamu İhale Kanunu’nda çok kapsamlı bir inceleme yaptık. İlgili düzenlemeleri de grubumuza gönderdik. Devlete ait işletmelerin yönetim reformu ve projeyi parti yetkililerimize ilettik.” dedi.

Şimşek, Uluslararası Finans Enstitüsü’nün verilerine göre Türkiye’nin gelişmiş ve gelişmekte olan 60 ülke arasında kamu borcu en düşük altıncı ülke olduğunu, döviz kuru riskini azaltmak için ağırlıklı olarak Türk lirası borçlandığını, bu sayede de döviz kurunun azaldığını ifade etti. borcun vadesinin uzatılarak hisselerin yeniden finanse edilmesi riski. Değişken faizli kredilerin payını sınırladığını ve faiz oranı riskini azaltmak için güçlü likidite rezervlerini koruduğunu söyledi.

Amacın vergi adaletini güçlendirmek olduğunu vurgulayan Şimşek, vergi mevzuatına değindi. Mali harcamaları başta vergi adaleti olmak üzere ekonomik, sosyal ve çevresel hedefleri desteklemek için etkili bir politika aracı olarak kullandıklarını vurgulayan Şimşek, Türkiye’nin büyüme potansiyelini artıran ve katkı sağlayan yatırım, üretim, araştırma-geliştirme ve ihracat faaliyetlerine mali teşvik sağladıklarını söyledi. istihdama.

Şimşek, “Vergi harcamasının sadece sermaye sektörüne sağlandığı” iddialarının gerçeği yansıtmadığını belirterek, şöyle konuştu: “En büyük mali harcama kalemi nedir biliyor musunuz? 2025’te asgari ücretten vergi alınmamasının maliyeti bu” 853 milyar lira Toplam mali harcamanın neredeyse üçte biri AR – Kalkınma faaliyetleri ve istihdam sağlayan yatırımlar için 683 milyar liralık bir mali harcama öngörüyoruz. gelişme mi dedi?

Kayıt dışılıkla mücadele kapsamında yapılan kontrolleri aktaran Şimşek, vergi borçlarının silindiği yönündeki iddiaların gerçeğe uymadığının altını çizdi. Şimşek, “Krediler ancak TBMM’nin yapacağı yasal düzenlemeyle iptal edilebilir.” dedi.

“AYLIK VE ORANLARDAKİ İYİLEŞMELERLE ENFLASYON ARTTI”

Bakan Şimşek, her zaman çalışanların ve emeklilerin yanında olduklarını vurgulayarak, ücret ve maaşlarda iyileştirmeler yapıldığını, enflasyonun üzerinde artış yapıldığını söyledi. Bunun örneklerini veren Şimşek, şunları söyledi: “Çalışanlarımızı, emeklilerimizi enflasyona ezdirmedik, kırmayacağız. Bu programdaki hedefimiz bu yönde, enflasyon şu anda değişmedi, muhtemelen yüzde 47’lerde olacak. Bu yıl kamu çalışanlarının maaşına en düşük artış yüzde 45, “Asgari emekli maaşı yüzde 68 artırılacak ve asgari ücret muhtemelen enflasyonun üzerinde olacak.” değerlendirmelerini yaptı

Bütçenin öğrenciler, gençler, engelliler, 65 yaş üstü yetişkinler, çiftçiler, tüccarlar, sanatkarlar, büro çalışanları, emekliler ve toplumun tüm kesimlerini kapsadığını belirten Şimşek, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Temeli güçlendirme konusunda önemli ilerlemeler kaydettik. Küresel ekonomide karşılaştığımız zorlukların ve ülkemizin yapısal sorunlarının kolay çözümlerinin olmadığını biliyor ve kabul ediyoruz. Bunları çözmek için uyguladığımız bir programımız var. Sorunları kararlılıkla uygulamaya devam edeceğiz, çünkü amacımız bir yandan makrofinansal istikrarı sağlamak, bir yandan da elbette yatırımı, istihdamı ve ihracatı kullanarak temel sorunları çözeceğiz. Kaynaklarımız yıllar geçtikçe daha verimli bir şekilde sorun yaşıyor ’90. AK Parti döneminde bunu tek haneye düşürdük, yine tek haneye indireceğiz” dedi.

Bakan Şimşek’in Genel Kurul’daki sunumunu ise seyirci salonundan eşi Esra Şimşek takip etti.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu